OQ Technology- The World’s first Global Satellite 5G IoT Operator

Омар Кайзе, основател и главен изпълнителен директор на OQ Technology

OQ Technology е първият глобален сателитен 5G оператор за Интернет на нещата (IoT), осигуряващ неограничено клетъчно покритие за активи и машини навсякъде в развитите, развиващите се и неразвитите страни на планетата.

За да научи за многобройните им предложения, Space in Africa разговаря с основателя и главен изпълнителен директор на OQ Technology Омар Кайзе.

Моля, преведете ме във вашия фон.

Аз съм основател и главен изпълнителен директор на OQ Technology. Имам сателитна комуникация. Работих в продължение на 15 години в сателитната индустрия в институти и компании като националния център по аеронавтика и космически изследвания в Германия (DLR), O3b и SES, най-големият сателитен оператор в света. Преди това работех и в Европейската космическа агенция (ESA). Започнах кариерата си като инженер на космически кораби. След това в SES преминах към развитие на бизнеса – продажба на сателитни услуги в нефт и газ и логистика с пазари в Близкия изток, Африка и Европа. И оттук ми хрумна идеята, че има пазарна нужда от Интернет на нещата и от машина до машина за комуникация, така че сателитите да са по-достъпни. И наличните решения не са подходящи за теснолентова (NB-IoT) комуникация; повечето са за широколентов достъп. Ето защо реших да създам компанията OQ Technology, която се стреми да осигури 5G Интернет на нещата и машина за машинна комуникация чрез сателити отвъд клетъчните кули и да свърже 70-80% от света без достъп до интернет чрез ниска земна орбита ( LEO) съзвездие от наносателити.

OQ TECHNOLOGY е първият в света сателитен 5G IoT оператор, осигуряващ непрекъснато клетъчно покритие за активи и машини навсякъде на планетата. Как успяхте да постигнете това?

С 5G осъзнахме, че ще настъпи преход в телекомуникационната индустрия, защото няколко компании ще въведат различни приложения. Основно 5G услугите са разделени на три:

  • Подобрена мобилна широколентова връзка (eMBB): 5G технологията ще доведе до по-бързи, по-еднакви скорости на предаване на данни, по-ниска латентност и по-ниски разходи.
  • Масивна комуникация от тип машина (mMTC) – Това води до свързване на милиарди с интернет, отчасти защото има нарастващ брой слабо захранвани сензори и устройства, свързани към интернет. Очаква се 24 милиарда устройства и машини да бъдат свързани до 2030 г. А наличната 4G и сателитна инфраструктура просто не са достатъчни, за да се случи това, и затова решихме да обърнем внимание на този пазар в селските и отдалечените райони. Това, което се опитваме да изградим, е да доставим тези услуги чрез сателити до всяка част на света, без да са необходими наземни клетъчни кули. По същество бихме включили клетъчните кули в полезния товар на нашите LEO телекомуникационни сателити.
  • Ултранадеждна комуникация с ниска латентност (URLLC): това изисква само няколко милисекунди комуникация, което е от съществено значение за много мащабни приложения като аларми, роботи, безпилотни летателни апарати, интелигентни автомобили и др. Въпреки това не можем да използваме геосинхронни сателити за този тип комуникация поради латентността на около 260 милисекунди. Но използвайки съзвездието LEO на спътници на около 500 км, ние можем ефективно да се справим с проблемите на латентността.
Трите 5G услуги – eMBB, mMTC и URLLC. Източник: OQ Technology

Това, което разработваме в OQ технологията, е фокусирано върху тези две части – mMTC и ULLRC. В допълнение, нашето иновативно съзвездие, планирано за стартиране през следващите две години, ще отговори на тези предизвикателства.

Освен това, ние критично проучихме стандартите за 5G, 4G и други глобални стандарти за безжична технология, издадени от партньорския проект от 3-то поколение (3GPP), консорциум от мобилни оператори и доставчици по целия свят. През 2017 г. излезе технология, наречена Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), която се занимава с комуникацията на устройства с ниска мощност и мобилни мрежи. Проучихме решението и разгледахме как можем да включим такива решения на сателит, защото все пак бихме искали да осигурим покритие за потребители, които често се преместват от градски в селски райони. Ние разгледахме техническите предизвикателства при адресирането на комуникацията през LEO сателит като клетъчни, тъй като клетъчната форма на вълната е силно мащабируема форма на вълната с ефективен спектър и може да се обърне към милиони потребители.

Предизвикателството с клетъчните кули обаче е, че клетъчните форми на вълните се провалят, когато потребителят се движи с висока скорост; 300 км / ч (бърз влак) е най-високата възможна скорост в LTE (Long-Term Evolution). Освен това ще има забележимо изместване в радиочестотата на сигнала, което затруднява синхронизирането на подателя и приемника. С други думи, забавянето във времето е минимално между подателя и получателя, тъй като вълните се движат със светлинна скорост. От друга страна, сателитите LEO са на около 500 км – 600 км в небето, а забавянето на времето между подателя и получателя е твърде дълго, за да може стандартната клетъчна система да се синхронизира и да работи.

Как OQ позволява на системата да свързва съществуващи наземни устройства както към сателитни, така и към клетъчни мрежи. Източник: OQ Technology

Това са някои от предизвикателствата, които се надяваме да разрешим, и ние публикувахме патенти в Европа и Съединените американски щати за това как да накараме NB-IoT да работи чрез сателити, без да променя безжичната форма на вълната и стандарта или да модифицира съществуващия силиций на чиповете и чрез използване на мобилни съвместими достъпни честоти.

След това внедрихме полезния товар и софтуера, които решават тези проблеми в нашия спътник, TIGER-1. Накрая тествахме спътника в орбита и той беше успешен. Също така стартирахме първия си спътник на съзвездието преди две седмици, ТИГР – 2 (6U nanosatellite), който ще предостави иновативни решения на нашите клиенти.

Тигър 2 събрание. Източник: OQ Technology
Бихте ли ми обяснили как работят вашите двурежимни сателитно-клетъчни IoT модем и тракер?

IoT сателитният клетъчен модем работи като клетъчна кула с иновативен софтуерно дефиниран радио полезен товар, който програмирахме чрез слоя Evolved Node B (eNodeB). Той обхваща широколентов диапазон от S-лента както по връзката нагоре, така и по връзката надолу и има много други уникални възможности.

Модемът ще бъде домакин на собствения софтуерен стек NB-IoT на OQ Technology (директен към сателит) и нашите клиенти могат да получат достъп до нашата сателитна 5G IoT услуга с ниска орбита, използвайки модема. IoT модемът представлява първият наличен 5G IoT неземни мрежи (NTN) модем, обсъден от 3GPP в издание 17.

Сателитен 5G IoT модем с размер на кредитна карта на OQ. Източник: OQ Technology

Тогава на земята имаме съществуващия потребител, който вече използва необходимата клетъчна IoT услуга.

Единственото нещо, което правим, е да ги накараме да работят със сателитите. Така че за потребителя това би изглеждало като безпроблемна комуникация, точно като използването на обикновена клетъчна кула. Модемът е в последния етап на тестване и разработка и скоро ще бъде достъпен за поръчки.

OQ Technology наскоро получи експериментален лиценз за достъп до критични сателитни 5G честоти в Люксембург. Имате ли планове да представите това решение на африканския пазар?

Да, имаме такива планове. Всъщност работим и по нашия търговски достъп до множество държави. Африка е голям пазар за нас, така че ние създадохме база за операции в Кигали, Руанда. Има и няколко случая на употреба, клиенти и държави, които искаме да покрием в Африка с нашите услуги.

Кои други продукти трябва да очаква индустрията от вас?

Имаме продукти, които сме готови да внедрим на пазара. Например имаме сателитен 5G IoT модем и тракер, които могат да наблюдават местоположението на активите, където и да са те на планетата. Имаме и решение за събиране на данни от сателити чрез жични или безжични средства и след това то концентрира данните и ги изпраща чрез клетъчна, сателитна връзка или хибриден модел.

Много от случаи на употреба това, към което се насочваме, са основни приложения за латентност, защото засега имаме само един сателит, натоварен с това. Ние обаче ще преместим нашите решения към критични латентни приложения с повече сателити, които ще изведем в орбита.

Нашите решения се прилагат за много области и сектори, включително

  • Селскостопански приложения– Фермите страдат в световен мащаб от липсата на клетъчна свързаност. Базираното на IoT интелигентно земеделие включва наблюдение на полето на реколтата с помощта на сензори (светлина, влажност, температура, влажност на почвата), които можем да осигурим чрез интегриране на нашия модул към вашите интелигентни земеделски устройства, което ви дава достъп до нашата платформа за данни с оскъдни разходи и в рамките на рекордно време;
  • Приложение на петролната и газовата промишленост– откриване на опасни газове, течове в нефтопроводи и др .; и
  • Сектор за проследяване и логистика – проследяване на пратки, контейнери и др.
OQ Technology участва в няколко проекта в бранша. Можете ли да изброите някои от вашите партньори?

Имаме много международни партньори, включително – Люксембургската космическа агенция, Европейската космическа агенция (ESA), Космическият център на Мохамед-Бин-Рашид (MBRSC) в Дубай и много други. Освен това изграждаме няколко африкански партньорства и с нетърпение очакваме да работим с африкански космически агенции, регулатори в индустрията, университети, космически институти и други заинтересовани страни. Ние също така представихме своите приноси в Африканския съюз за далекосъобщения (ATU) като компания гост. Особено за неща, свързани с използването на 5G в NTN в Африка и космически проекти.

Започнахме своята дейност от Люксембург в Европа, а след това се разширихме до Дубия и Руанда. Също така планираме разширяване в САЩ. Затова се надяваме да имаме оперативна база на всеки континент.

Различните региони имат своите особености по отношение на космическите политики и разпоредби. С какви предизвикателства трябваше да се сблъскате, докато правите бизнес в нов регион?

Повечето предизвикателства, пред които сме изправени, са от регулаторна страна. Пречките пред иновациите в някои региони обаче са и астрономически. Достъпът до пазара също е много ограничен за стартиращи компании, тъй като космическите гиганти в много региони затъмняват по-малките компании.

Въпреки това, в страни като Руанда например има благоприятна среда, която привлича иновации.

Но като цяло ние търсим държави с космическо присъствие и фокус, който е в съответствие с нашата визия за напредъка на глобалния сателитен телекомуникационен сектор.

Можете ли да подчертаете някои от вашите етапи?

В OQ Technology сме регистрирали много високи точки откакто започнахме да работим. Започнахме своята дейност в Люксембург през 2016 г. Оттогава спечелихме множество договори с ЕКА по националната програма на Люксембургската космическа агенция, LuxImpulse. Също така спечелихме договор чрез състезателната програма на ESA Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES).

Също така през 2017 г. бяхме сред десетте финалисти в Nokia Open Innovation Challenge за IoT и бяха поканени във Финландия да представят нашата технология. Създадохме първото в света универсално IoT устройство plug and play, което може да осигури свързаност, използвайки LEO сателитна инфраструктура.

През 2019 г. успешно проведохме цялостен тест на 5G NB-IoT технология в орбита, използвайки два нано сателита от GomSpace. И през 2020 г. OQ Technology отвори две нови бази в Дубай и Кигали.

Тази година също беше много продуктивна за нас. OQ Technology през 2021 г. спечели още един договор с ESA за мисията за издирване в орбита (MACSAT) 5G IoT мисия. Мисията е планирана за стартиране през 2022 г. и ще бъде водеща за демонстриране на усъвършенствани 5G IoT услуги на стратегически сателитни честоти и за различни крайни потребители. MACSAT има за цел да насърчи партньорствата в Люксембург и европейската космическа индустрия и се подкрепя от Люксембургската национална космическа програма (LuxIMPULSE).

Каква е вашата оценка за африканската космическа индустрия?

Няколко африкански държави имат история в космоса и все повече страни се борят за установяване на космическо присъствие, но все още има огромен неизползван пазар в африканския космически сектор. Независимо от това, видяхме как компании от NewSpace се появяват от Африка, създавайки сателитни компоненти, университети, отговарящи за сателитния дизайн и разработки, няколко технологични центъра и програми за космически ускорители са създадени от няколко глобални инициативи в различни региони на континента.

Въпреки това, за да се радваме на по-широк растеж на континента, е необходимо да се облекчат регулациите за стартиращи компании и да се създаде благоприятна среда, която да стимулира развитието на иновативни решения, както от технологична, така и от търговска страна.