Ex-Afghan President Ashraf Ghani in UAE, says in talks to return

Обединените арабски емирства са домакини на бившия президент на Афганистан Ашраф Гани, който избяга от страната си след превземането от талибаните.

„Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ може да потвърди, че ОАЕ приветства президента Ашраф Гани и семейството му в страната по хуманитарни причини“, се казва в изявление на министерството.

Гани напусна Афганистан в неделя, 15 август.

Гани, който публикува видео във Фейсбук от ОАЕ, заяви, че е напуснал Афганистан, за да предотврати кръвопролития и че води преговори за връщане в страната си.

„В момента съм в Емирствата, така че това може би вече е спряло кръвопролитието и хаоса, а в момента преговарям за връщане в Афганистан“, каза той.

Преди да стане президент през 2014 г., Гани прекарва голяма част от живота си, изучавайки как да стимулира растежа в бедните нации.

Учен от Фулбрайт с докторска степен от Колумбийския университет, той преподава в някои от елитните американски академични институции, преди да заема работа в Световната банка и ООН. По-късно той е съавтор Поправяне на неуспешни състояния: Рамка за възстановяване на разрушен свят.

Бойци на талибаните са поставили контролно-пропускателни пунктове около международното летище в Афганистан, което поражда опасения, че групата може да попречи на гражданите да избягат от страната след срива на правителството, подкрепяно от САЩ.

Протестиращи, развяващи знамена, излязоха по улиците на още афганистански градове в четвъртък, когато масовото противопоставяне на талибаните се разпространи, а свидетел каза, че няколко души са убити, когато бойците стрелят по тълпа в Асадабад на изток.

„Нашето знаме, нашата идентичност“, тълпа мъже и жени, развяващи черни, червени и зелени национални знамена, извикаха в столицата Кабул, показва видеоклип, публикуван в социалните мрежи, в деня, в който Афганистан празнува независимостта от британския контрол през 1919 г.

Свидетел съобщи за изстрели в близост до митинга, но изглежда, че са въоръжени талибаните, стрелящи във въздуха.

Една жена вървеше с афганистанско знаме, увито около раменете, а тези, които маршируваха, скандираха „Бог е най -велик“. На някои протести на други места медиите съобщават, че хората събарят бялото знаме на талибаните.

Говорителят на талибаните не беше веднага на разположение за коментар.

Някои от демонстрациите са малки, но в комбинация с продължаващата борба на хиляди хора да стигнат до летището в Кабул и да избягат от страната, те подчертават предизвикателството, пред което са изправени талибаните да управляват страната.

Групата завладя Афганистан със светкавична скорост, когато чуждите войски се оттеглиха, изненадайки дори лидерите си и ги оставиха да запълнят вакуума на властта на много места.

След като завзеха Кабул в неделя, талибаните представиха по -умерено лице на света, заявявайки, че искат мир, няма да отмъщават на стари врагове и ще зачитат правата на жените в рамките на ислямското законодателство.

По време на предишното си управление от 1996-2001 г. те строго ограничават правата на жените, организират публични екзекуции и взривяват древни будистки статуи.

Русия: Съпротивата срещу талибаните „концентрирана“ в долината Панджшир

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в афганистанската долина Панджишър се формира талибанска съпротива, водена от вицепрезидента Амрула Салех и Ахмад Масуд, син на прочут боец ​​против талибаните, съобщава Ал Джазира.

„Талибаните не контролират цялата територия на Афганистан, има съобщения за ситуацията в долината Панджшир, където е съсредоточена съпротивата на вицепрезидента на Афганистан г -н Салех и Ахмад Масуд“, каза Лавров пред репортери на пресконференция в Москва.

Бойци на талибаните убиват поне двама в Асадабад

Най -малко двама души са убити, след като талибански бойци откриха огън по тълпата, която празнува Деня на независимостта в Асадабад, казаха свидетели пред Al Jazeera. Най -малко осем души са ранени при насилието.

Талибаните стреляха по тълпата, след като някой намушка талибански боец ​​с нож, според свидетели и видеоклипове в социалните мрежи.

В Джалалабад талибански бойци стреляха по хора, развяващи националния флаг на Афганистан, ранявайки мъж и тийнейджър, които бяха транспортирани с рикша до близките болници.

В Хост талибанските бойци налагат комендантски час, за да спрат протестите срещу тях, докато хората също излязоха по улиците на Кабул, защитавайки флага на републиката.

Инфографика: Знамената на Афганистан през годините

Талибаните възнамеряват да заменят афганистанското знаме с бялото си знаме с надпис Shahada: „La ilah ila Allah, Mohammad rasoul Allah“ (Няма друг бог, а Мохамед е Божият пратеник), след като завзеха страната в неделя.

Това не е първият път, когато знамето на Афганистан се променя.

Положението на Афганистан прави Запада да изглежда слаб: Великобритания

Това, което се случи в Афганистан след 20-годишна война, водена от САЩ, означава, че решимостта на Запада сега се възприема като слаба от противници като Русия, казва британският министър на отбраната Бен Уолъс.

„Сега имаме световен ред, където решимостта се възприема от нашите противници като слаба, решимостта на Запада“, каза Уолъс пред телевизия BBC.

„Това е нещо, за което всички трябва да се тревожим: ако се види, че Западът няма решителност, и той се счупи, тогава нашите противници като Русия намират това за обнадеждаващо“, каза Уолъс пред радио LBC.

Събитията в Афганистан „катастрофа и кошмар“: Борел

Ръководителят на външната политика на ЕС определи събитията в Афганистан като „катастрофа и кошмар“ и заяви, че е имало провал на разузнаването, за да се предвиди завръщането на талибаните на власт там.

Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че първата група от 106 служители на ЕС в Афганистан е била превозена със самолет от страната и е пристигнала в Мадрид, Испания.

Той каза също, че около 400 афганистанци, които са работили с ЕС, и членовете на техните семейства, са били евакуирани в Европа, но има още 300, които все още се опитват да стигнат до летището в Кабул.

Афганистанският лидер на съпротива моли за помощ в борбата срещу талибаните

Ахмад Масуд, лидер на Националния фронт на съпротива в Афганистан, призовава хората да се присъединят към борбата срещу талибаните в публикация във вестник Washington Post.

Той казва, че бойците му са „готови отново да поемат талибаните“ в Панджшир, но че „се нуждаят от повече оръжие, повече боеприпаси и повече запаси“.

„Америка и нейните демократични съюзници имат не само обща борба с тероризма с афганистанците. Сега имаме дълга история, съставена от споделени идеали и борби. Има още много неща, които можете да направите, за да помогнете на каузата на свободата. Ти си единствената ни останала надежда. “

ООН трябва да увеличи дипломатическите си усилия в Афганистан: Брахими

Ветеранът на ООН посредникът Лахдар Брахими каза пред Ал Джазира, че ООН трябва да засили дипломатическите си усилия в Афганистан.

„ООН определено трябва да е там … Време е за дипломация … знаете, талибаните са силен играч сега на място. Ако искат, те могат утре да обявят правителство и … всичко ще бъде наред – за една седмица, за две седмици, за един месец, за една година “, добави Брахими.

“Но ако нямате истинско приобщаващо правителство, тогава … ужасната сага за Афганистан за 40 години – всъщност 50 години – ще се възобнови или ще продължи.”

Талибаните призовават хората да напуснат летището в Кабул след 12 убити

Според талибаните и представителите на НАТО, общо 12 души са били убити на и около летището в Кабул, откакто талибаните завзеха града в неделя, което предизвика нахлуващи хора, които се опитваха да напуснат.

Смъртните случаи са причинени или от изстрели, или от щампи, заяви талибанският служител, призовавайки хората, които все още са претъпкани пред портите на летището, да се приберат вкъщи, ако нямат необходимите документи за пътуване.

„Не искаме да нараним никого на летището“, заяви талибанският служител, който отказа да бъде идентифициран.

Евакуираните от Кабул кацат в Германия, докато въздушните превози набират скорост

Два самолета са кацнали на летище Франкфурт с около 500 евакуирани от Кабул, тъй като темпото на евакуация на Германия се увеличава след хаотичен старт. Двата самолета са наети от Lufthansa и Uzbekistan Airways.

След кацането пътниците говориха за хаос на летището в Кабул. Махмуд Саджади каза, че е видял мъртви хора и е чул стрелба, описвайки ситуацията като „безпомощност, безнадеждност. Нищо друго освен хаос. “

Друг пътник, който не искаше да бъде посочен, каза: „Ситуацията е трудна и не е лесно да се овладее … Но хората в Афганистан се нуждаят от помощ. Светът трябва да помогне. “

Италия работи за провеждането на извънредна среща на върха на Г -20

Италианският премиер Марио Драги организира среща на високо равнище от групата на 20 по ситуацията в Афганистан, според два национални вестника.

Италия заема ротационното председателство на Г -20 тази година и евентуалната среща се очаква по -рано от планираната среща на върха в Рим през октомври, съобщава всекидневник la Repubblica.

Афганистанският вицепрезидент поздравява протестиращите срещу талибаните

Амрула Салех, първият вицепрезидент на Афганистан, изпитва „уважение, подкрепа и признателност“ към афганистанците, които протестират срещу талибаните.

„Поздравете онези, които носят националния флаг и по този начин отстояват достойнството на нацията и страната“, каза той в туит.

Талибаните засилват търсенето на афганистанци, които са работили със САЩ, силите на НАТО – NYT

В таен документ на ООН се твърди, че талибаните засилват търсенето на хора, които смятат, че са работили със силите на САЩ и НАТО, включително сред тълпите на летището в Кабул, съобщава вестник New York Times.

В документа – видян от NYT – от съветник за оценка на заплахата на ООН се казва, че има множество доклади, че талибаните имат списък с хора, които искат да разпитат и накажат.

В него се казва също, че талибаните са ходили от врата до врата и „са арестували и/или са заплашвали да убият или арестуват членове на семейството на целеви лица, освен ако те не се предадат сами“.

ООН премества част от персонала от Афганистан

ООН премества 100 служители от Афганистан в Алмати, Казахстан, според говорител.

„Това е временна мярка, предназначена да даде възможност на ООН да продължи да предоставя помощ на народа на Афганистан с минимални смущения, като в същото време намалява риска за персонала на ООН“, каза Стефан Дюжарик.

Той не уточни дали персоналът, който се премества, е международен или афганистански работник или и двамата.

Бивш австралийски преводач „застрелян в крака от талибаните“-доклад

Бивш преводач за австралийската армия има според съобщенията е бил прострелян в крака от талибански боец, докато се е опитвал да се качи на военен евакуационен полет от Кабул, според австралийската телевизия SBS.

Мъжът каза в гласово съобщение, че е чакал на опашка, за да стигне до портата на летището, когато талибански боец ​​го застреля в крака.

Снимките, получени от SBS News, показват мъжа в болница с ранен крак.

ООН предупреждава за глад в Афганистан

Мери Елън Макгроарти, ръководител на агенцията на ООН за храните в Афганистан, заяви, че се развива хуманитарна криза, тъй като 14 милиона души са изправени пред тежък глад след превземането от талибаните.

Държавният директор на WFP заяви пред репортери на видео брифинг, че конфликтът, втората тежка суша в страната за три години и социалният и икономически ефект от пандемията COVID-19 са изтласкали и без това ужасната ситуация в „катастрофа“.

Повече от 40 процента от културите са загубени, каза тя, докато стотици хиляди хора бяха изместени от настъплението на талибаните.

CPJ призовава талибаните да спрат да атакуват журналисти

Комитетът за защита на журналистите призовава талибаните да спрат да атакуват журналисти и да претърсват домовете им, след като са били информирани за най -малко четири инцидента, откакто групата пое властта.

CPJ казва, че на медиите трябва да бъде позволено „да работят свободно и без страх от насилие или репресии“.

Той съобщи, че е получил съобщения за най -малко четирима журналисти, чиито домове са били претърсени след превземането на талибаните, и разследва съобщенията, че поне двама репортери в Джалалабад са били бити от талибаните.

МВФ блокира достъпа на Афганистан до резервите, като се позовава на „липса на яснота“

Международният валутен фонд спря достъпа на Афганистан до ресурсите на МВФ, включително около 440 млн. Долара в нови парични резерви.

Съобщението е след натиск от Министерството на финансите на САЩ, който държи контролен дял във фонда, за да се гарантира, че делът на Афганистан в разпределените за понеделник резерви за специални права на тираж (СПТ) не попада в ръцете на талибаните.

„Понастоящем липсва яснота в международната общност по отношение на признаването на правителство в Афганистан, вследствие на което страната няма достъп до СПТ или други ресурси на МВФ“, заяви говорител на МВФ в изявление по имейл.

https://ssum-sec.casalemedia.com/usermatchredir?s=185073&cb=https%3A%2F%2Fe.serverbid.com%2Fudb%2F9969%2Fsync%2Fi.gif%3FpartnerId%3D1%26userId%3D