The new Google TV: Detailed Review | by Arkanath Pathak | Trends of Tech

Дистанционното е едно от най-добре изградените дистанционни, които съм държал, ако не и най-доброто. Той е много добре обмислен, интуитивен за използване и се чувства чудесно в ръката. Но тази чест се дава само на самото дистанционно управление, реалната интеграция с платформата е обсъдена в следващия параграф. В горната част Bluetooth дистанционното има колело за управление с 4 бутона, което следва бутони за Назад, Асистент, Начало, Без звук, YouTube, Netflix, Захранване и Входен превключвател. А бутоните за сила на звука са от дясната страна. Дистанционното се захранва от 2 AAA батерии (предоставени в кутията). Дистанционното работи добре с моя телевизор (LG OLED) за телевизионни контроли (мощност, вход, сила на звука) и можете да конфигурирате между IR или HDMI-CEC за всеки от контролите. Входният превключвател е хубаво допълнение, тъй като това често се използва единствено от хората за действителното дистанционно управление на телевизора, бих искал Apple TV или Fire TV да включват и бутон за това.

Има няколко начина, по които използването на дистанционно може да бъде най-малко скучно. Apple TV все още върши най-добрата работа сред конкурентите, когато става въпрос за действителните усилия, необходими за навигация с дистанционното. Въпреки факта, че дистанционното управление на Apple TV е известно, че понякога е забавено или бъги, самата платформа има много по-дълбока интеграция за възпроизвеждане на видео и писане на клавиатура. Така че можете да използвате сензорното дистанционно управление за много точен и задоволителен превъртане при бързо пренасочване на видеоклип във всяко приложение или да използвате Siri, за да „прескочите 2 минути“ или да „върнете 2 минути назад“. И всички приложения трябва да използват интерфейса на клавиатурата на Apple TV (мисля, че трябва да се налага от правилата на Apple dev), така че можете да използвате гласово въвеждане или въвеждане на вашия iPhone / iPad навсякъде. Като се има предвид това, Google TV се опита да свърши добра работа и тук. Дистанционното превъртане често работи безпроблемно в много приложения (въпреки че няма удовлетворяващо докосване, както в Apple TV). И можете да използвате гласовия асистент, за да пропуснете или да се върнете в някои приложения като Netflix, но не и в Prime Video например. Не вярвам да има някакъв универсален интерфейс на клавиатурата, реализиран с Google TV, който приложенията да използват за обединяващо изживяване. Много от приложенията идват от Android TV, така че обратната съвместимост може да е причина. Гласовото въвеждане се поддържа в някои приложения, като Disney +. Дистанционното управление на Fire TV има подобен набор от функции, с гласова навигация, поддържана в някои приложения като Netflix.

Новият Google TV (и съответстващите дистанционни управления) се предлага в 3 цвята (бяло, розово, синьо), така че може да бъде доста полезно като различни цветове за различни устройства в дома.

Технически спецификации

Google не разкрива официално спецификациите за новия Chromecast, но след проучване можете да откриете, че той има 2 GB RAM и ~ 4 GB място за съхранение. 802.11ac WiFi и Bluetooth 4.1.

Като оставим спецификациите настрана, хардуерът захранва софтуера доста гладко. Изобщо не съм го намерил да виси или да изостава за целите на стрийминга. Това е за разлика от MI Box 4k на подобна цена, който притежавах преди за Android TV. Като казахте това, на (почти 4 пъти по-скъпата) Apple TV 4k определено може да се вярва, че има повече сок, ако изобщо искате да използвате кутията си за стрийминг за нещо по-взискателно като игра на игри или за по-голямо съхранение.

Видео

Новият Chromecast поддържа възпроизвеждане на видео до 4K HDR при 60 FPS. Той също така поддържа HDR стандарти като Dolby Vision, HDR10 и HDR10 +, така че отбелязва всички кутии. Заслужава да се отбележи, че Chromecast Ultra не поддържа Dolby Vision. Както Apple TV 4k, така и Fire TV 4k стик също поддържат тези формати. На Apple TV липсва HDR10 +, но наоколо няма много HDR10 + съдържание, за което знам и не знам дали ще бъде популярно в бъдеще.

Има обаче един малко досаден проблем. В настройката по подразбиране Dolby Vision е активиран за цялото възпроизвеждане на видео (дори SDR видеоклиповете). Това може да бъде малко досадно за някои, защото Dolby Vision има тенденция да добавя по-топъл оттенък за SDR съдържание. Това може да бъде конфигурирано в Настройки, за щастие, на „Съвпадение на динамичния диапазон на съдържанието“, но след това губите Dolby Vision в навигацията в менюто, което изглежда по-лошо. Apple TV няма това ограничение и се надявам, че Google ще добави същата поддръжка, така че можем да имаме навигация в менюто Dolby Vision, но също така да запазим оригиналния динамичен диапазон за видео съдържание.

Допълнителна функция, която Apple TV предлага, е нещо, наречено „Намаляване на бялата точка“, което по същество може да намали яркостта, особено ако имате OLED панел. Това може да бъде доста полезно, особено през нощта, когато искате да запазите осветлението ниско.

Аудио

Новият Chromecast също поддържа Dolby Atmos (със загуба при използване на DD +), както и Apple TV 4k и Fire TV 4k стик. Разбрах, че работи със съдържание на Netflix и Amazon Prime. Освен това, функциите са доста стандартни.

Apple TV добавя няколко допълнителни функции, които ми липсват, когато използвам Google TV. Първо, с Apple TV можете да маршрутизирате аудиото глобално с помощта на AirPlay, независимо в какво приложение се намирате. И това означава, че мога да групирам моите високоговорители Sonos (които поддържат AirPlay) и да слушам новини в стаите. Apple наскоро представи пространствен звук в слушалки, който може да се поддържа и в Apple TV в бъдеще, и това би било доста готино. Друга функция, която Apple TV предлага, се нарича „Намаляване на силните звуци“, което може да бъде от голяма полза в някои сценарии, например ако гледате телевизия през нощта, живеейки в жилищен комплекс 🙂 ​​Отново се надявам, че Google ще приложи нещо подобно в бъдеще.

И накрая, Google TV поддържа възпроизвеждане на фонова музика (като Apple TV). Така че можете да напуснете приложението Spotify и да продължите да възпроизвеждате музиката, докато се опитвате да намерите нещо добро за гледане в любимите си приложения. Но ако говорим за музика, нека не забравяме, че Apple Music на Apple TV е може би най-приятният интерфейс на музикалния плейър за използване на телевизор (виждали ли сте тези красиви текстове? Достатъчно казано)

Съдържание

Нека поговорим за нещото, което е в центъра на всичко.

Еволюираща от Android TV, новата платформа поддържа повечето услуги / приложения, от които бихте се интересували. Изключение, разбира се, е приложението Apple TV (което е изненадващо достъпно на някои други устройства като Fire TV).

Google се опитва да поддържа интересна навигацията и проучването и се интегрира добре с повечето (ако не с всички) услуги за стрийминг. Към момента на писане са интегрирани следните стрийминг услуги: Netflix, Prime Video, Hulu, YouTube TV, Disney +, HBO Max, Showtime, Starz, Sling TV, Viki, CBS и Epix. Това позволява на Google да възпроизвежда съдържание директно от съответните приложения и по този начин създава унифициран опит за гледане за потребителя. Това не е нова концепция и се прави от повечето устройства за стрийминг, като Apple TV или Fire TV. Все още обаче има много неща, които могат да бъдат направени по-добре и Google действа по няколко начина.

На началния екран има шест раздела: За теб, На живо, Филми, Шоу, приложения, Библиотека. Повечето от тези раздели са проектирани и приложени доста добре. Няма досадни аспекти като твърде много спонсорство (викане към Fire TV;). Потребителският интерфейс е интуитивен за използване и трябва да кажа, че Google е заимствал много идеи за дизайн и функции от конкуренцията. Изглежда, че самото закръглено оформление на картата е силно вдъхновено от Apple TV и дори добавя малко анимация върху картите (цветове и някакво движение). Подобно на приложението Apple TV, Google TV също има редици карти за различни секции. И както е внедрено от Fire TV, Google добавя и ръководство за канали на живо. Apple TV допълнително предоставя възможност за синхронизиране на вашия начален екран на всички устройства на Apple TV, това е нещо полезно да имате.

Има и придружаващо приложение на Google TV, налично на Android, което замества приложението Google Play Movies. Там виждате познат интерфейс за проучване какво да гледате. Освен това можете също да закупите предавания, да разглеждате библиотеката си или да управлявате списъка си за наблюдение. За гледане на нещо можете да изберете да отворите съдържанието в Google TV устройство или в съответните приложения на вашето мобилно устройство. Подобно е на телевизионното приложение, предлагано за Apple TV.

Нека поговорим малко повече за изследването на съдържанието (известен още като какво да гледам). аз мисля Google успява да се справи по-добре от конкуренцията с изследването на съдържанието. Нека се съсредоточим върху два основни аспекта: Наличност и Персонализация. Повечето приложения са налични и добре интегрирани. Трябва да дам огромно извикайте към YouTube TV, той е толкова добре интегриран в новата Google TV, че е една от основните ми причини да използвам платформата. Телевизията на живо с YouTube TV е интегрирана доста добре в платформата, включително препоръки. Наличието на програми на живо на същото място като всичко останало улеснява всичко това. И освен нещата на живо, YouTube TV предлага много повече съдържание при поискване. Филмите / предаванията при поискване се предоставят от всички различни канали и на всичкото отгоре имате неограничен DVR, така че можете да добавяте всичко, което е в ефир. Google TV се справя чудесно с интегрирането на всичко това. А що се отнася до персонализирането и препоръките, Google TV не разочарова. Всъщност това може да е мястото, където Google наистина може да блесне в крайна сметка, тъй като това се захранва от всички потребителски данни. При моето използване можех да видя раздели като „Филми за Втората световна война“ или „Филми за технологиите“, които според мен се основават на моите интереси. Докато използвам тази платформа повече, бих следил за по-интересни промени около това. Преди да забравя, Google TV поддържа множество потребителски профили. Списъкът за наблюдение и харесванията се задвижват от централна система, която Google въведе преди време. Това са същите икони на списък за наблюдение / палци, които бихте намерили, когато търсите филм в Google. Въпреки че това е нещо добро в някои отношения, аз използвам IMDb за всичките си оценки и списъци за наблюдение. Така че би било хубаво, ако Google предостави някакъв инструмент / API за импортиране на съществуващите оценки. Когато говорим за конкуренцията, Apple TV наистина водеше надпреварата преди. Но е известно, че Apple е пристрастен към услугите на трети страни и играе фаворити. Това означава, че приложението Apple TV ще включва съдържание от HBO, Disney +, Hulu, но не и от Netflix. Има обаче няколко неща, които Google TV не прави толкова добре, колкото Apple TV. В Google TV няма добър еквивалент за „Up Next“, така че ако е наличен нов епизод за предаване, което гледам, той не се показва. И не мисля, че има и наскоро гледан списък.

Преминавайки към страничните функции. Google Assistant работи добре на Google TV, както би могло да се очаква. Можете да го използвате, за да контролирате това, което се възпроизвежда по телевизията, или обичайните асистентски неща като интелигентен контрол на дома, или да покажете емисията на камерата, или да получите информационна страница за Рабиндранат Тагор. Много от тези функции се предлагат и в състезанието със съответните колеги. Siri или Alexa действат добре на Apple TV или Fire TV. Apple TV наскоро добави приятен потребителски интерфейс за емисии на камерата. Все пак предпочитам Google Assistant измежду всички асистенти: дори да фалшифицирам акцента си достатъчно, за да може Siri да разбере, че искам информация за Rabindranath Tagore, това няма да ми даде отговор 🙂

Ако използвате VPN, ще ви е лесно с Google TV да изтегляте VPN приложения – нещо, което не е налично в Apple TV.

Когато използвате новия Chromecast като Chromecast, получавате силата да използвате дистанционното за обратна / напред / пауза / възпроизвеждане / сила на звука. Също така получавате силата да контролирате каквото и да е възпроизвеждането на Chromecast с Google TV с другите ви асистентски устройства.

И накрая, нека поговорим за скрийнсейвъра. Apple TV показва тези невероятно красиви 4k видеоклипове и мисля, че нищо не може да надвиши толкова лесно. Но все пак кадрите на Google Photos, които Google TV може да осигури, не са толкова скучни и често се озовавам да си припомням някои спомени, докато гледам телевизора. За това можете да изберете албуми, скорошни акценти или да изберете хора, които искате да разгледате.

Заключителни бележки

Google TV е много добре дошъл вход на пазара за стрийминг устройства и прави много неща правилни. На 50 щатски долара цената е справедлива и може да бъде облагодетелствана от по-скъпата Apple TV по отношение на цената. Има много убедителни причини да го уважим като водещо устройство за стрийминг на пазара за средния потребител. Хардуерът и софтуерът са проектирани добре. Платформата поддържа повечето основни услуги за стрийминг и върши добра работа, като ги обединява заедно и предоставя добри препоръки. Подобно на Apple TV и Fire TV, новият Chromecast с Google TV също поддържа стандарти за възпроизвеждане на видео и аудио с по-високо качество. За премия цена Apple TV 4k включва някои функции, които биха могли да бъдат полезни за някои потребители. Тъй като конкуренцията е трудна, обаче, много функции са често срещани сред устройствата и нещата могат да се сведат до лични предпочитания към конкретна екосистема. Характеристики като помощник и интелигентен дом, технологии за кастинг, списъци за гледане, видео и музикална библиотека, стрийминг услуги, снимки и други са част от екосистемите (Google, Apple или Amazon) и това в много случаи трябва да бъде решаващият фактор.