We’ll act against threat of violence, intimidation theft and looting

Президентът Кирил Рамафоса казва, че жертвите на насилие, което се разгръща сега – работниците, шофьорите на камиони, собствениците на фирми, родителите и семействата на тези, които са загубили живота си – не са направили нищо лошо.

Президентът Рамафоса заяви, че правоприлагащите органи ще действат срещу заплахата от насилие, кражба и грабеж, след безредици, които са се случили предимно в Квазулу-Натал и Гаутенг.

ПРОЧЕТИ: SANDF да изпрати войници до горещи точки за безредици в KZN, Гаутенг

Той казва, че жертвите на насилие, което се разгръща сега – работниците, шофьорите на камиони, собствениците на фирми, родителите и семействата на тези, които са загубили живота си – не са направили нищо лошо

Ето адреса:

Мои колеги от Южна Африка,

Обръщам се към вас тази вечер с тежко сърце.

През последните няколко дни и нощи имаше актове на публично насилие от вид, рядко срещан в историята на нашата демокрация.

Имуществото е унищожено и унищожено.

Магазините са разграбени.

Спазващите закони граждани са заплашвани и сплашвани.

Работниците се страхуват, че може да не успеят да се върнат на работа.

Хората са загинали.

В този час у нас има няколко семейства, които са в траур.

Говоря за семействата на Nkosikhona Chiza, Ndumiso Shezi, Khaya Mkhize, Zethembe Ndwandwe, Lindani Bhengu и Lindokuhle Gumede в Gauteng.

Говоря за семействата на Bhekani Ndlovu, Themba Mthembu, Aphiwe Gama и Cebo Dlamini в KwaZulu-Natal.

Дори да знаем високата цена на това насилие за собствеността, прехраната и бизнеса, загубата на човешки живот е най -голямата цена от всички.

Като нация нашите мисли и молитви са с тези семейства.

Много южноафриканци в този час преброяват разходите за поминъка и имуществото си, за магазините и бизнеса си, за своята сигурност и сигурност.

Много повече южноафриканци се чувстват тревожни и уплашени.

Части от страната изтръпват от няколко дни и нощи на обществено насилие, унищожаване на собственост и грабежи от вида, рядко срещани преди в историята на нашата демокрация.

Тя започна с изгарянето на камиони на река Mooi в KwaZulu-Natal миналата събота и беше последвана от блокади на пътища в северните части на провинцията и грабеж на магазини в Етеквини и Питермарицбург.

През последните два дни Gauteng преживява блокиране на пътища, грабежи, материални щети и изгаряне на камиони.

Благодарение на работата на нашите правоприлагащи органи 166 заподозрени са арестувани в Квазулу-Натал и 323 заподозрени са арестувани в Гаутенг във връзка с тези инциденти.

Въпреки това насилието продължава в много области.

Някои характеризират тези действия като форма на политически протест.

Това насилие наистина може да има своите корени в изявленията и дейностите на индивиди с политическа цел и в изрази на разочарование и гняв.

В началото на тези вълнения може би е имало хора, които са искали да агитират за насилие и безредие по етнически признак. Знаем, че по -голямата част от нашите хора по принцип са отказали да бъдат мобилизирани в тази насока.

Обаче това, на което сме свидетели сега, са опортюнистични актове на престъпност, като групи от хора предизвикват хаос само като прикритие за грабежи и кражби.

Няма жалба, нито някаква политическа причина, която да оправдае насилието и разрушенията, които видяхме в части от Квазулу-Натал и Гаутенг.

Нашата Конституция гарантира правото на всеки човек да протестира, да се организира, да участва в свободно изразяване и свободно сдружаване.

Тя дава на всеки човек еднакво право на защита пред закона и възлага на всяко лице отговорност да уважава и отстоява правата на другите.

Нашата Конституция е основата на върховенството на закона в нашата страна.

Това върховенство на закона, което предпазва от злоупотреба с власт, което защитава бедните и уязвимите, дава възможност на нашето общество да функционира и икономиката ни да се развива.

Жертвите на насилието, което се разгръща сега – работниците, шофьорите на камиони, собствениците на фирми, родителите и семействата на тези, които са загубили живота си – не са направили нищо лошо.

Въпреки че това може да са опортюнистични грабежи, предизвикани от трудности и бедност, бедните и маргинализираните понасят най -голямата тежест на разрушението.

Магазините са разграбени и инфраструктурата е унищожена.

Това означава, че нашите болни не могат да си набавят лекарства от аптеките, храната не достига до рафтовете на супермаркетите, а здравните работници не могат да ходят на работа.

Програмата ни за ваксинация беше сериозно нарушена точно когато набира скорост. Това ще окаже трайно въздействие върху способността ни да консолидираме част от напредъка, който вече бяхме свидетели на нашето икономическо възстановяване.

Тези смущения ще струват човешки животи, като прекъснат веригите за доставки, които поддържат нашите хранителни, здравни и производствени системи.

Пътят на насилието, на грабежите и анархията, води само до повече насилие и опустошение.

Това води до по -голяма бедност, повече безработица и по -голяма загуба на невинен живот.

Това не сме ние като народ.

От време на време избираме различен път, път на мир и демокрация.

Избрахме да продължим диалог и протест, а не насилие и хаос.

Всеки от нас, независимо от позицията или обстоятелствата си, има интерес да поддържа и отстоява върховенството на закона.

Ето защо е от жизненоважно значение да възстановим спокойствието и стабилността във всички части на страната без забавяне.

От жизненоважно значение е да предотвратим всякаква по -нататъшна смърт или нараняване.

Жизненоважно е да защитаваме собствеността и да защитаваме социалната и икономическата инфраструктура.

Затова мобилизираме всички налични ресурси и възможности за възстановяване на реда.

Като главнокомандващ на южноафриканските сили за отбрана днес разреших разполагането на персонал на силите за отбрана в подкрепа на операциите на полицейската служба на Южна Африка.

Националната съвместна оперативна и разузнавателна структура-известна като NatJOINTS-активизира разполагането във всички засегнати райони в Квазулу-Натал и Гаутенг.

Южноафриканската полицейска служба въвежда мерки за извикване на оперативни членове от отпуск и почивни дни, за да увеличи присъствието на служителите на реда на място.

NatJOINTS получава подкрепа от Координационния комитет по разузнаването, състоящ се от SAPS Crime Intelligence, Defense Intelligence и State Security.

В допълнение към по-голяма видимост и ръководено от разузнаването присъствие в потенциални горещи точки, ние ще дадем приоритет на преследването на заподозрени, за които се твърди, че са замесени в това насилие.

Съветът за национална сигурност, който председателствам като главнокомандващ, ще заседава два пъти на ден, за да координира всички необходими мерки за възстановяване на стабилността.

Нека да бъда ясен: ще предприемем действия, за да защитим всеки човек в тази страна от заплахата от насилие, сплашване, кражби и грабежи.

Ние няма да се поколебаем да арестуваме и съдим тези, които извършат тези действия, и ще гарантираме, че те са изправени пред пълната мощ на нашия закон.

Ще възстановим спокойствието и реда, за да можем да се заемем със задачата да възстановим тази страна и да създадем по -добър живот за нейния народ.

Времето не е изтрило от спомените ни тъмните дни, когато зловещи елементи разпалиха пламъците на насилието в нашите общности, за да се опитат да ни обърнат един срещу друг. Все още живеем с тези спомени.

Но също така си спомняме, че докато се подготвяхме за демократична промяна – се събрахме като общество, за да сложим край на насилието, което се разраства в много общности.

Когато се изправяме пред това предизвикателство, трябва да си припомним как – в друг момент от нашата история, докато се подготвяхме за демократична промяна – ние се събрахме като общество, за да сложим край на насилието, разпространено в много общности.

Събрахме се – като религиозни лидери, традиционни лидери, профсъюзи, бизнес, обществени организации, политически партии, неправителствени организации и други – за да донесем мир в нашата нация.

Сега трябва да се съберем отново, за да може всеки от нас да изиграе своята роля за възстановяване на спокойствието в онези области, които са били засегнати от насилието; всеки от нас да отстоява върховенството на закона и мирното разрешаване на конфликта.

Този следобед министри и висши служители в клъстерите по икономика и сигурност се срещнаха с Business Unity Южна Африка, за да направят преглед на ситуацията и да разработят координирани действия.

Разбрахме се да работим заедно, за да гарантираме безопасността на шофьорите, касиерите, пациентите и клиентите.

Ние се съгласихме да споделяме информация и ресурси, за да гарантираме, че ще възстановим ключовите вериги на доставки.

Ние правим мерки за правителствени лидери и обществени представители като част от техните отговорности да се срещат с лидери в различни общности за насърчаване на стабилността.

Като част от постоянния ни ангажимент с ключови сектори на обществото ще се срещна с лидери на политически партии, за да обсъдим настоящата ситуация.

Ние сме призовани – където и да сме – да запазим спокойствие, да проявим сдържаност и да се противопоставим на всякакви опити за подбуждане на насилие, създаване на паника или раздразнение.

Независимо дали сме лидери на политически партии, таксиметрови асоциации, бизнес организации или съюзи, трябва да направим всичко по силите си, за да успокоим ситуацията.

Трябва да се въздържаме от публикуване и разпространение на възпалителни съобщения в социалните медии, както и от разпространение на слухове или фалшиви съобщения, които могат да създадат допълнителна паника.

Никой не трябва да взема закона в свои ръце.

По-скоро трябва да се присъединим към онези лица и общности, които работят с полицията за предотвратяване на грабежи, и тези членове на обществеността, които са предоставили сигнали и информация за случаи на престъпност.

Искам да благодаря на всички оперативни членове и командири на SAPS и други агенции за отговора им на актове на насилие и провокации, които помогнаха за предотвратяване на кръвопролитията и ограничаване на загубите на човешки животи.

Предаваме най -добрите си пожелания за бързо възстановяване на четиримата членове на SAPS, пострадали по време на това насилие: полицай Сангвени, който беше застрелян и ранен в Александра; двамата му колеги, сержант Марахени и подполковник Нефоловходве, които бяха ударени с тухли; и полицай Селоан, който беше прострелян и ранен в Дейвитън.

Колеги от Южна Африка,

Това насилие и разрушение се случват в разгара на пагубна пандемия.

Съществува опасност тези събития да доведат до още по -голям ръст на инфекциите, излагайки на риск много повече животи и поставяйки по -голяма тежест върху нашите здравни заведения и персонал.

Съществува опасност нашата програма за ваксинация да бъде нарушена в някои области, точно както трябва да разширим значително нейния обхват.

Не можем да допуснем това да се случи.

Няма да позволим това да се случи.

Този момент хвърли в огромно облекчение това, което вече знаехме: че нивото на безработица, бедност и неравенство в нашето общество е неустойчиво.

Не можем да очакваме траен и траен мир, ако не създадем работни места и не изградим по -справедливо и равноправно общество, в което всички южноафриканци могат да участват свободно и еднакво.

Следователно трябва да се ангажираме не само с мира, но и с по -големи икономически възможности за всички.

Сега излизаме от дълъг период на несигурност и застой.

Станахме свидетели на последиците от корупцията и ерозията на държавата, ужасните последици от злоупотребата с власт и пренебрегването на служебните задължения.

Започнахме процес на изцеление, реконструкция и обновяване.

Ние поставихме страната ни по пътя на напредъка и възстановяването.

Не можем да позволим на няколко души сред нас да застрашат това колективно усилие.

Ще защитаваме нашата конституционна демокрация, за да можем да затвърдим нашите печалби.

Ще отхвърлим насилието и хаоса, за да може това да продължи напред.

Нека повторя: ние изграждаме, а не затваряме.

Ние, като южноафриканци, няма да бъдем възпирани от задачата, която ни предстои.

Ние сме изправени, както сме били изправени много пъти преди, с момент на голямо предизвикателство и голямо обещание.

Нека да изберем пътя на мира и обновяването.

Нека останем твърди и да излезем по -силни.

Заедно ние ще победим онези, които се стремят да дестабилизират страната ни, които се опитват да обърнат печалбите, които постигнахме.

Ние ще бъдем един народ, обединени срещу насилието, единодушни в нашия ангажимент за мир и върховенство на закона.

Аз ви благодаря.


Още от Local

Още от политиката