Hands On With The Ortur Laser Cutter

Не можех да пиша много без компютър. В началото на кариерата си пишех с пишеща машина. Освен ако не сте доста близо до съвършенство – аз не съм – много е разочароващо да правите редакции на машинописни неща. Еквивалентът в реалния свят за мен са 3D принтерите и CNC машините. Мога да визуализирам много неща, които не съм достатъчно внимателен, за да ги изградя с нормални инструменти. Въпреки най-добрите усилия на моя учител в магазина от 7-ми клас, всичко, което направих, се оказа клечка за зъби или цифра 7. Но мога да вкарам идеите си в CAD и оттам машините да свършат останалото. Ето защо бях развълнувана да си взема лазерен нож миналата Коледа. Може би се чудите защо бих имал нужда от лазерен нож, ако разполагам с другите инструменти. След това отново, ако четете Hackaday, вероятно нямате нужда да обяснявам защо имате нужда от нова джаджа. Очаквам лазер от доста дълго време, но последните разработки го направиха по-привлекателен. Мислех да споделя с вас някои от това, което открих, започвайки с лазерния нож Ortur. Фрезата е лесна за сглобяване и струва някъде в диапазона от 200 до 400 долара в зависимост от това какво получавате с нея. Мислех, че ще отделя малко време, за да споделя наученото за него.

Защо лазер?

Ако досега не сте имали опит с лазерен нож или гравер, може би си мислите, че това е много специфичен инструмент. Разбира се, Ortur е добър в гравирането на някои неща (но не на всички неща). Може да отреже и някои неща, но не толкова много неща, колкото голям сериозен лазерен нож. Креативните хора обаче намират много начини да използват изрязване и гравиране, за да произведат неща, които може да не очаквате.

Например, ако сърфирате в YouTube, ще намерите хора, които поставят спрей боя върху керамична плочка или платно и след това изгарят част или цялата боя далеч, за да направят наистина интересно произведение на изкуството. Понякога дори ще използват множество слоеве боя, за да създадат различни цветове чрез изгаряне на различни дълбочини в произведението на изкуството. Друга многоцветна техника е да изрежете това, което се равнява на персонализиран шаблон в маскираща лента, която вече е приложена към детайла. След това можете да напръскате боя, да премахнете лентата, да нанесете свежа лента и да изрежете нов шаблон за друг цвят. Някои хора гравират гърба на огледалата. Изненадващо удобно е също така да можете да прецизирате хартия и картон. С известна практика и техника обаче можете дори да изрежете някои дебелини шперплат.

Много ми е интересно да създам PC платки директно или чрез рязане на резистент и след това да използвам конвенционални техники за офорт. Хората са прави и това. В зависимост от мощността на вашия лазер можете да изрежете доста неща, въпреки че с видим лазер не можете да изрежете неща, които са прозрачни. Можете да гравирате повече неща и дори метал, ако използвате някои допълнителни химикали (като горчица). В допълнение към линията и текста, можете да правите полутонови изображения от снимки. Ако имате достатъчно мощен лазер, можете дори направете стъкло, нещо като.

Разбира се, в допълнение към всички артистични неща, можете просто да изрежете и материал, което е изненадващо удобно. [Electronoobs] направи видео миналата година, експериментирайки с различни материали с 15W лазер, така че да ви даде представа какво можете и какво не можете да режете с този тип лазер.

Има някои неща, които не бива да изрязвате, тъй като те отделят вредни изпарения като ABS или винилови продукти. Кожата гравира и реже добре, но момчето мирише! Разбирам, че трябва да внимавате и с хромираната дъбена кожа, защото дъбилните химикали могат да отделят лоши пари. Някои материали също са твърде склонни да пламват като стиропор.

За Ортур

Ако искате лазер, следващият ви проблем е кой да купите. Има широко достъпни лазери с въглероден диоксид, но те са доста скъпи и се знае, че се нуждаят от много усилия – включително кофа лед с вода и вентилация – за използване. Полупроводниковите лазери са евтини и много по-лесни за използване. Те обикновено се виждат, което, както споменах, означава, че не можете да ги използвате, за да изрежете някои неща като прозрачен акрил. Можете да получите много евтини лазерни гравьори, но много от тях вероятно няма да отрежат много.

Тогава отново мощността не е всичко. Най-общо казано, можете да търгувате време за енергия с лазер. Това означава, че рязането, което може да отнеме 10 вата лазер няколко секунди за едно преминаване, може да отнеме 1 ват лазер четири или пет 30 секунди. Не винаги е просто, защото тъй като лазерът оформя материала, той създава бариера, която ви пречи да получите толкова много енергия отдолу. И все пак, понякога можете да вършите същата работа с по-ниска мощност, ако сте готови да отделите повече време за проход и да повторите прохода.

Ortur Laser Master 2 е на разумни цени и има три възможности за избор на мощност на лазера: 7W, 15W и 20W. Това е малко измамно, защото мощността всъщност е входната мощност на модула. Например 15-ватовият модул произвежда по-малко от 5 W изходна мощност, но това все още може да направи много повече, отколкото си мислите.

Устройството е създадено да работи с безплатна част от софтуера на Windows, наречена LaserGRBL, която разговаря с вградения GRBL контролер. На теория всичко, което би изпратило G-код, би могло да работи. Използвам Linux, затова избрах LightBurn, който е отличен и си струва $ 40, които ще платите за него. Той работи и на множество платформи, но за съжаление не на Raspberry Pi, така че трябваше да изтегля лаптоп, за да работя с Ortur. Може също да проверите LaserWeb.

Има и други евтини лазерни гравьори и фрези, но бях впечатлен от размера и възможностите на Ortur. Също така има много добавки за дизайни и добра поддръжка в софтуера.

Монтаж

Устройството изисква известно сглобяване, въпреки че голяма част от него е предварително сглобено. Изграждате рамка от алуминиеви профили и след това плъзгате X каретката. Има 32-битова платка на контролера и някои стъпкови двигатели. 32-битовата платка е голяма точка за продажба. Част от работата, която извършвате с лазера, изисква ШИМ за модулиране на мощността на лъча. Повечето 8-битови платки ще ви позволят да стъпка мощност от 0-255, така че всяка стъпка е около 0,4% от пълната сила. 32-битовата платка ще ви позволи да направите около 1000 деления в пълен мащаб, което ви дава около 0,1% на всяка стъпка.

Механизмът е като плотер или 3D принтер без Z-ос. Тъй като лазерът не докосва нищо, той не се нуждае от стабилността на CNC настройката. Разбира се, можете и вие монтирайте лазер към 3D принтер или а CNC машина ако вече имате такъв и това не е непременно лоша опция, въпреки че повечето от тези настройки имат някои ограничения (например, без модулация на интензитета на лъча).

Най-добрият начин да видите как да изградите машината е да гледате видеоинструкциите на компанията (вижте по-долу). Във видеото има няколко неясни неща и аз направих някои бележки, които може да ви помогнат. В YouTube има и много клипове за изграждане на трети страни.

Първи разфасовки

Желанието да изрежете нещо е поразително, когато завършите устройството. Уверете се обаче, че имате защита на очите и достатъчно вентилация. Вероятно трябва да имате спрей с вода и пожарогасител (можете да видите един от моите пожарогасители във видеото по-долу). Нещата се запалват под лазер, така че бъдете подготвени. Ако все пак получите малко пламък, опитайте първо водата, тъй като пожарогасителят ще направи огромна бъркотия.

Очилата, които се доставят с ножа, изглеждат адекватни и някои хора са ги тествали, като са изстрелвали лазера през тях. Аз обаче заложих на някои по-качествени очила. Очите ви струват повече от няколко долара, които можете да спестите с евтини очила.

Уверете се, че имате най-новия фърмуер. Устройството ми предшества актуализацията от януари 2021 г. и вентилаторът не работи, освен ако лазерът също не работи. Предполагам, че това би съкратило живота на лазерния диод. С актуализирания фърмуер има по-интелигентно управление на вентилатора заедно с някои други поправки. Актуализацията е толкова проста, колкото плъзгане и пускане на файл, но по някаква причина работи само под Windows. Linux вижда USB устройството и ще направи копието, но то не се придържа. Поне не е тухлил фрезата.

Независимо от фърмуера, преди да можете да изрежете, ще трябва да настроите фокуса правилно. Ако сте като мен, вероятно си мислите: „Фокус? Не фокусирате лазер. ” Е, оказва се, че фокусирате евтин лазер.

Фокусът е всичко

За да получи необходимата енергия към детайла, полупроводниковият лазер преминава през леща, която фокусира лъча до – повече или по-малко – точка. Тази точка е това, което прави цялото изрязване или гравиране. Това означава, че парчето, с което искате да работите, трябва да бъде в тази фокусна точка. След обектива лъчът ще изглежда като пясъчен часовник и колкото по-далеч сте от щипката в пясъчния часовник, толкова по-малко рязане ще направите.

Лазерът на Ortur не се движи нагоре и надолу, но обективът може или да завие и да извие няколко милиметра, или да избута и изкачи, в зависимост от това кой имате. След като имате нещо под ножа, можете да поставите черна строителна хартия върху него и да го използвате, за да визуализирате фокуса. Софтуерът, който използвате, ще има бутон за включване на лазера при ниска мощност. Използването на очилата ще помогне за намаляване на разлива и ще можете лесно да видите основната част на лъча върху черната хартия.

Някои хора използват USB микроскоп или друго увеличение, за да постигнат най-добрия фокус. Обаче не ми хареса стоковия метод за фокусиране. Пръстенът на обектива е трудно да се завърти и дори ако 3D отпечатате свой пръстен, е неудобно да въртите обектива наоколо. Освен това не ви позволява много обхват.

За щастие има много 3D печатни решения за създаване на движеща се лазерна глава на Ortur. Ще ви покажа тази, която използвам следващия път. Засега приемете, че ще фокусирате обектива сами. Това също ограничава височината на нещата, които можете да изрежете или гравирате, въпреки че някои хора поставят машината на блокове, за да направят повече място отдолу. Плътният фокус ще ви позволи да изрежете или гравирате по-бързо и да направите и линията на изрязване по-фина. Въпреки това, дори ако сте малко на разстояние, обикновено можете да получите някакъв резултат. Добра идея е да запишете работата си на лента или да я затегнете, така че ако имате нужда, можете да направите втори проход, без да мърдате нищо.

Има различни лещи, които можете да получите за лазера. Този, с който се доставя машината с мощност 15W, има фокусно разстояние около 55 мм. Има обаче и други обективи – G8 е популярен – които имат различни фокусни разстояния. Всяка леща има различни характеристики, доколкото тясно те могат да фокусират и колко елементи имат (повече елементи означава по-малка обща мощност).

Мощността, доставена на вашата част, е комбинация от мощността на лъча, качеството на фокуса и прекараното време. Дори времето, необходимо на лазера да промени посоката си, може да доведе до по-дълбоко изгаряне или изрязване, поради което повечето софтуери предлагат функция за пресканиране, която държи лазера на разстояние и далеч от линията на срязване, когато променя посоката си.

Ако внимавате да фокусирате, трябва да можете да получите доста добра гравюра върху парче картон. Не забравяйте да имате нещо под него, тъй като може да прорежете и да оставите трайна следа. Монтирах ножа си върху парче шперплат и нарочно маркирах решетка на дъската. Ще ви разкажа повече за тези допълнения следващия път.

Понякога умишлено искате да дефокусирате малко, за да получите по-широки линии. [Geordie_h] говори за този трик, заедно с някои други професионални съвети които са насочени към по-търговски нож, но все пак се прилагат за Ortur и други подобни лазери.

Следващият път

Говорейки за следващия път, има какво още да се говори. Освен да монтирам устройството и да накарам лазерната глава да се движи, исках да добавя асистент за въздух – нещо, върху което все още работя. Този чист дим от среза, както и фина пепел, позволявайки на лазера да удря свеж материал по време на рязане.

По някаква причина машината ми често спира на дълги съкращения и от четенето на интернет не съм сам. Смяната на USB кабели изглежда помага. Може да се нуждае от малко по-добро захранване или заземяване на рамката. След това отново може да са настройки на захранването на моя лаптоп. Времето ще покаже. Това е особено проблем при правене на изображения, които изискват много време. Можете да видите, че моята снимка на Роки има малко разминаване в горната част, където рестартирах след подобен провал и не го направих правилно подреден.

Ortur ми напомня за ранни 3D принтери. Работи, но има нужда от малко работа, за да работи добре. Но поне за мен това все пак е забавната част.